zondag 23 november 2008

Makkelijker asiel voor holebi’s en transgenders uit Irak en Afghanistan

Voor Afghanen en Irakezen die om hun seksuele geaardheid moeten vluchten wordt het makkelijker om asiel aan te vragen in Nederland. Vroeger moesten ze zich eerst melden bij hun eigen politie om bescherming te vragen maar “dat is idioot”.

Dat heeft een woordvoerder van het COC zondag bekendgemaakt. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak, die onder meer belast is met vreemdelingenzaken, heeft het COC Nederland op de hoogte gesteld van de versoepeling van een asielaanvraag.

Voorzitter Wouter Neerings van het COC karakteriseert in een verklaring de beleidswijziging als “een belangrijke stap vooruit”.

Het COC pleit al langer voor een versoepeling van het asielbeleid voor mensen die moeten vluchten vanwege hun seksuele geaardheid en heeft onlangs overleg gevoerd met het ministerie van Justitie.

Het COC zegt dat “de situatie voor holebi’s en transgenders in Afghanistan en Irak buitengewoon ernstig is.”

Volgens de belangenvereniging vinden “er al sinds 2006 in Irak seksuele zuiveringscampagnes plaats waarbij doodseskaders zich richten op het vervolgen van homoseksuelen”.

Justitie zal daarom voortaan homoseksuelen uit deze landen beschouwen als een “bijzondere risicogroep”.

In 2006 besloot het kabinet onder druk van COC Nederland al om holebi’s en transgenders uit Iran asiel te verlenen.

De aanduiding “bijzondere risicogroep” betekent dat een geringe indicatie van vervolging al voldoende is voor het toekennen van een asielstatus.

Het COC komt op voor belangen van homoseksuelen en transgenders en probeert het politieke beleid ten aanzien van deze groepen te verbeteren.

Doodeskaders
Berichten over het bestaan van doodseskaders die het hebben gemunt op holebi’s en transgenders worden bevestigd door de Verenigde Naties, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Amnesty International en Human Rights Watch.

In Afghanistan is het volgens het COC mogelijk dat homoseksuelen ter dood gebracht kunnen worden door steniging. De voorzitter van het Afghaanse Hooggerechtshof heeft dat volgens het COC enkele jaren terug bevestigd.

Staatssecretaris Albayrak heeft nu besloten om de eisen voor homoseksuele asielzoekers uit Afghanistan en Irak te versoepelen. Het COC pleit nog voor een verdere versoepeling van het asielbeleid.

Voorheen kwamen homoseksuelen die in Nederland asiel zoeken pas in aanmerking voor een asielstatus wanneer ze in hun eigen land politiebescherming hadden gevraagd tegen vervolging door burgers.

Maar volgens het COC is dat “een idiote eis” in de ongeveer tachtig landen waar homoseksualiteit strafbaar is.